EN GÜNCEL, EN DOĞRU HABERLERİ
TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN!

2013 KPSS İÇİN  ÖZEL EĞİTİM ANALİZİ

2013 KPSS İÇİN ÖZEL EĞİTİM ANALİZİ

 

NE KADAR ÖĞRENDİĞİNİZ DEĞİL, NASIL YAKLAŞTIĞINIZ ÖNEMLİ!

Merhaba sevgili öğretmen arkadaşlarım,

ÖSYM’nin önce 120 soruyu 80 soruya düşürmesi ardından öğretmenlik alan bilgisi sınavı gelecek mi gelmeyecek mi ikilemi, sınava iki ay kala ÖSYM’nin acımasızca yeni konular eklendiğini ve sınavın içeriğinde değişiklik yapıldığını duyurması bütün adaylarda bir kaygı ve korkuya neden oldu. Ancak adaylar değişiklik ne olursa olsun yine de çalışmalarına kesintisiz bir biçimde devam ettiler.

Bütün bu zorlu ve ne olduğu belli olmayan süreç adayların kafasında “Acaba ne sorarlar ve sorular nasıl çıkar.” düşüncesini iyice artırdı.

Aslında ne çıkacağı üç aşağı beş yukarı belli.

Örneğin rehberlik dersinden “özel eğitim” ile ilgili soru geleceği kesin. Ancak burada önemli olan sorunun nasıl geleceği, yani adayların neye dikkat etmesi gerektiği. “Aşağıdakilerden hangisi özel eğitimin temel ilkesidir/ değildir?” gibi bir soru çıkarsa sanırım bunu bütün adaylar rahatlıkla çözebilir. Ancak ÖSYM artık öğrencinin sadece bilgisini ölçen sorular sormuyor; dikkati ve yorumu ölçen sorular da karşımıza gelebiliyor. Bu nedenle özel eğitimle ile rehberliğin diğer konularını veya diğer eğitim derslerini ilişkilendirerek soru sorabilirler.

Örneğin şöyle bir soru gelebilir:

SORU:

Özel eğitimin “Özel eğitim gerektiren tüm bireyler; ilgi, istek, yeterlilik ve yetenekleri doğrultusunda ve ölçüsünde özel eğitim hizmetlerinden yararlandırılır.” ilkesi, rehberliğin aşağıdaki temel ilkelerinden hangisi ile açıklanabilir?

A)      Demokratik ve insancıl anlayış

B)      Esnek ve ihtiyaca dayalı program anlayışı

C)      Hem bireye hem de topluma karşı sorumlu olma

D)     Öğrenciyi her yönüyle tanıma

E)      Ekip çalışması (İş birliği)

 

ÇÖZÜM:

Özel eğitimin bu ilkesinden iki çıkarım yapılabilir:           

1.       Her bireyin eğitim hakkı vardır.

2.       Engelli bireylerin de eğitim hakkı vardır.

 

Bu ifadeler A seçeneğinde yer alan “Demokratik ve insancıl anlayış” ilkesine vurgu yapmaktadır.

Kimi zaman da aday arkadaşlar bazı konuları ezberleyemediklerinden ya da çabucak unuttuklarından yakınıyorlar. Aslında yukarıda da belirttiğim gibi ÖSYM artık salt bilgimizi ölçmüyor. Bu nedenle soruların cevabı, daha dikkatli ve üzerinde düşününce ortaya çıkıyor. Burada aday arkadaşlara düşen paniğe kapılmadan, soğukkanlılıkla soruya bakmak olacaktır.

KPSS 2012

Ahmet 5 yaşındayken kendisine “Ne olacaksın?” diye sorulduğunda futbolcu olacağını söylemekteydi. Ancak Ahmet 13-14 yaşına geldiğinde futboldan hâlâ hoşlanmasına rağmen futbol oynamanın kendisine uygun olmadığını fark ederek futbolcu olmaktan vazgeçti.

Ginzberg ve arkadaşlarına göre, Ahmet’in bu kararı aşağıdakilerden hangisiyle ilişkilidir?

A) İlgi               B) Yetenek        C) Keşfetme

D) Belirleme      E) Değer

ÇÖZÜM

Bu soru kuşkusuz eğer konuya ilişkin bilgimiz varsa bir çırpıda çözülebilir. Yani bu soruyu bir çırpıda çözebilmek için Ginzberg’in 13 -14 yaşlarını “yetenek” olarak adlandırmasını bilmek gerekebilir. Ancak 13 -14 yaşlarının yeteneğe karşılık geldiğini bilmeyen ya da unutan bir aday ne yapacak? İşte burada yorum ve dikkat devreye giriyor. Öncülde geçen “…futboldan hâlâ hoşlanmasına rağmen futbol oynamanın kendisine uygun olmadığını fark ederek…” ifadesinden “yetenek” kavramı rahatlıkla çıkarılabilir.

Sevgili arkadaşlar kazanmak şans değildir; sınavın bir strateji işi olduğunu unutmayın!

Yüzünüzden gülücükler kalbinizden sevgi hiç eksik olmasın, umarım herkes hak ettiğini alır.

Başarılar diliyorum…

Not: sorularınız ve özel eğitimle ilgili slaytlar için sinavstratejileri@gmail.com adresinden bana ulaşabilirsiniz.

                                                                                       Rehberlik ve Psikolojik Danışma Uzmanı

                                                                                                               HAŞİM ARSLAN

AÇI BURSLULUK SINAVINA ÜCRETSİZ OLARAK BAŞVURMAK İÇİN TIKLAYIN...
» Etiketler:

Admin kimdir?

Oğuzhan Ünal; sıcak bir mayıs sabahı merhaba dedi dünyaya, ailesinin 3. ve sonuncu çocuğu olarak. İlkokul eğitimini D.Ç 50. yıl ve Mimar Sinan İlköğretim okullarında gerçekleştirdikten sonra ortaokul eğitimini Merkez Atatürk İlköğretim okulunda okul ikincisi olarak bitirdi. Ortaokul sonunda gerçekleştirilen fen liseleri sınavında Erzurum Fen Lisesini kazandı.

2 Yorum yapılmış...

Tepki verin!

Aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi girin sitemize yeni eklenen içerikten haberdar olun...